Pleegzorg onderzoek

Pleegzorg onderzoek

 

Het belang van stabiliteit

en lessen vanuit het Verenigd Koninkrijk


In 2019 ging een groep van 23 beleidsmakers, pleegzorgprofessionals, wetenschappers en pleegjongeren naar Engeland om kennis te maken met de pleegzorgpraktijk daar. De reis werd georganiseerd door KennisBureau ter Meulen in samenwerking met de kerngroep van het Actieplan Pleegzorg, in het bijzonder met de Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen. De reis werd mede mogelijk gemaakt door een bijdrage vanuit VWS en het Oranjefonds.

 

In het Magazine over de studiereis lees je meer over de meegenomen inzichten en geleerde lessen die toepasbaar zijn in de Nederlandse praktijk.

 

Oorspronkelijk stond het magazine bij de NVP op de website. De links in de pdf van het magazine werken niet meer, maar de documenten waar deze naar verwijzen staan na de hoofdtekst - even scrollen!

Naar het Magazine

Methodisch matchen


Het handboek ‘Methodisch Matchen’ is vrij beschikbaar!

Matchers en hun organisaties krijgen hiermee een hulpmiddel in handen voor het complexe matchingsproces, dat jeugdigen naar een bij hen passend pleeggezin of gezinshuis moet leiden. Niet eerder is in Nederland een algemeen, op wetenschap en praktijk gefundeerd handboek verschenen. Het biedt professionals een kader bij het maken van afwegingen voor een goede plaatsing van het kind.

Methodisch matchen is een project waarin het Gezinspiratieplein, het Nederlands JeugdInstituut en ADOC samen met vijf aanbieders van pleegzorg en gezinshuiszorg een theoretisch en praktisch onderbouwde matchingsmethodiek hebben ontwikkeld. De methodiek is geïmplementeerd bij Ambiq, Intermezzo, Spirit, Kenter/OCK en Jarabee. Bij de implementatie heeft het ADOC onderzocht hoe de werkbaar de methodiek was en hoe tevreden matchers en pleeg- en gezinshuisouders ermee waren. Kennisbureau ter Meulen maakte het implementatie-onderzoek af.
Maart 2017 zijn de methodiek en het onderzoeksrapport gepresenteerd.


Share by: