Nieuwe alinea
Nieuwe alinea
Overzicht wetenschappelijke publicaties ten aanzien van afstand en adoptie 2009 tot juli 2022
Overview of peer-reviewed scientific publications regarding relinquishment and adoption 2009 to July 2022 (in Dutch)
In opdracht van het Ministerie van Justitie en Veiligheid maakte ik in 2022 voor het nieuw op te richten expertise centrum voor geadopteerden INEA een overzicht van de internationale wetenschappelijke literatuur over afstand en adoptie. De bedoeling van deze studie was om zicht te krijgen op de thema's binnen afstand en adoptie waarover veel kennis aanwezig was en thema's waarover weinig gepubliceerd is. Hiernaast werd gekeken wat nieuwe thema's in wetenschappelijk onderzoek waren en waarover we kennis missen.
Hiervoor werden de de 2216 artikelen uit database gecodeerd op de belangrijkste onderwerpen die in de artikelen besproken werden. Dit leverde 12 hoofdthema's en 90 subthema's op en hoeveel publicaties daarover verschenen zijn. De overzichten en conclusies
De database wordt nog steeds ieder kwartaal geupdate - met een licentie is toegang tot de updates mogelijk.
Kennisflits 2024:2 Vaste relaties, lastiger voor geadopteerden?
In meerdere studies is onderzocht of interlandelijk geadopteerden meer moeite hebben om een partner te vinden, maar er worden steeds verschillende resultaten gevonden. Wat kan een rol spelen? Hun uiterlijk? Hun adoptiegeschiedenis? Discriminatie? Hjern en collega’s probeerden met een grootschalige studie antwoorden te vinden.
Kennisflits 2024:1 De stem van het kind – vanuit het Mondiale Zuiden
Rechten van het kind, gehoord worden, opvang in je eigen netwerk, in je eigen land, identiteit - allemaal zaken waar geadopteerden en pleegkinderen in Nederland best wel een mening over hebben. Maar hoe denken hun lotgenoten in het Mondiale Zuiden daar eigenlijk over? In dit onderzoek van Wilke en collega’s deelden zij hun visie en aanbevelingen voor jeugdzorg
Kennisflits 2023:3 Illegale adopties binnen China
Om interlandelijke adoptie uit een land te begrijpen helpt het om de culturele achtergronden rond afstand en adoptie in dat herkomstland te kennen. Zo vonden binnen de Chinese cultuur van oudsher zowel legale als illegale adopties plaats. Een Chinese website om missende personen op te sporen geeft meer inzicht in wat er gebeurde.
Kennisflits 2023:2 Als er wanpraktijken waren rond je adoptie - ervaringen van geadopteerden
Wanneer je ontdekt hebt dat er wanpraktijken hebben plaatsgevonden rond je adoptie, wat doet dat met je en wat heb je nodig? Dit waren vragen die een onafhankelijk expert panel voor de Vlaamse regering vroeg aan 64 interlandelijk geadopteerden die wanpraktijken hadden ondergaan.
Het ging in dit onderzoek niet om feitelijkheden, of ervaringen die voor iedereen gelden, maar om het kunnen begrijpen wat wanpraktijken concreet voor geadopteerden kunnen betekenen.
Kennisflits 2023:1 'Discriminatie doet ertoe!'
Uit onderzoek blijkt dat mensen die last hebben van discriminatie minder goed in hun vel zitten en minder tevreden zijn met hun leven. Dus het is niet niks. Vaak wordt gediscrimineerd op basis van etniciteit (oorspronkelijke bevolkingsgroep) en ras, maar ook omdat je geadopteerd of pleegkind bent.
Kennisflits 2022:4 Communicatie rond roots, dilemma’s boven tafel
Er is al veel bekend over het belang van open adoptiecommunicatie binnen adoptiegezinnen. Maar steeds vaker is er contact met de oorspronkelijke familie. Ook daarbij heeft adoptiecommunicatie invloed op het welzijn van zowel de geadopteerden, de geboorteouders als de adoptieouders. Dit artikel over gezinscommunicatie verkent thema’s die hierbij relevant kunnen zijn.
Kennisflits 2022:3 Adoptie als trauma?
De vraag ‘Is adoptie per definitie een trauma?’ is gecompliceerder dan hij lijkt. Adoptie hangt meestal samen met afgestaan worden en ontberingen in kindertehuizen. Deze negatieve ervaringen kunnen traumatisch zijn en ze zijn een bewezen risico voor de ontwikkeling van kinderen. Anderzijds kan adoptie in een liefdevol gezin tot indrukwekkend herstel leiden. Maar ook tot trauma? Daarnaar gingen Brodzinsky, Gunnar en Palacios op zoek.
Kennisflits 2022:2 Internet als ‘Safe Space’
Tegenwoordig hebben geadopteerden meer mogelijkheden om te zoeken naar hun biologische familie, onder andere via sociale media. Maar: het vinden van je biologische familie is één stap, daarna is het contact met hen onderhouden een volgende uitdaging.
Kennisflits 2022:1: ‘Taewon Cho’ of ‘Jason Reynolds’: Naamsverandering bij interlandelijk geadopteerden
Je naam is belangrijk. Het is een deel van je identiteit en geeft je verbondenheid met je familie weer. In dit artikel zijn geadopteerden aan het woord die hun westerse naam weer terug veranderden in hun oorspronkelijke Zuid-Koreaanse naam.
Kennisflits 2021:4 Opvang van kinderen in een gezin in eigen land!
Een overzicht van adoptie en pleegzorg in negen Aziatische landen.
Dat is wat het subsidiariteitsbeginsel bij adoptie inhoudt: primair opvang van kinderen in eigen land. Interlandelijke adoptie alleen als een laatste redmiddel. Volgens de VN Richtlijnen voor Alternatieve Zorg moeten de kinderen ook nog in een gezin opgenomen worden, zo min mogelijk in een tehuis. Maar: in verschillende Aziatische landen kan dat een probleem zijn.
Kennisflits 2021:3 The International Conference on Adoption Research ICAR7
In juli vond het grote 2-jaarlijkse adoptie-onderzoek congres ICAR plaats. Dit jaar 4 dagen online met 169 presentaties en ruim 300 deelnemers uit 30 landen. Het leverde nieuwe inzichten en indrukwekkende overzichten.
In dit congres zag je een duidelijke verschuiving in onderwerpen: omdat geadopteerden ouder worden, is er ook meer onderzoek naar hoe geadopteerd zijn later in het leven doorwerkt.
Kennisflits 2021:2 Zorg voor nazorg
EurAdopt is een samenwerkingsverband tussen Europese adoptieorganisaties. Deze organisaties proberen hoge ethische standaarden aan te houden, informatie uit te wisselen en soms ook samen te werken aan gezamenlijke problemen. Zo’n gezamenlijk probleem is adoptienazorg bij zoeken naar herkomst. Deze nazorg wordt echter steeds moeilijker, bleek uit een inventarisatie die ik voor EurAdopt deed bij 24 EurAdopt adoptieorganisaties in 11 landen.
Kennisflits 2021:1 Hechting, wat kunnen we er (niet) mee?
Het gebruik van hechtingstheorie om relaties tussen ouders en kinderen te beschrijven is populair. Ook in rechtszaken over uithuisplaatsingen van kinderen of toewijzen van voogdij bij scheiding. Maar kan dat wel? In een consensus artikel beschrijven zeventig hechting-gespecialiseerde wetenschappers waar hechtingsonderzoek voor kan worden gebruikt en waarvoor niet. Wat kan je nou in de praktijk met al deze prachtige kennis?
Kennisflits 2020:5 Kennisflits 2020:5 Commerciële DNA-databanken
Het internet geeft geadopteerden steeds meer mogelijkheden om zelf op zoek te gaan naar hun genetische achtergrond. Naar verwachting zullen commerciële DNA-banken daar een steeds grotere rol in spelen, want zoeken via deze databanken is niet duur, het is snel en je hebt er zelf controle over. Maar er kleven ook risico's aan.
Kennisflits 2020:4 ‘Je moet het toen zo zwaar gehad hebben…’
Een opmerkelijk onderzoek liet zien hoe moeilijk het voor adoptieouders kan zijn te praten over trauma’s in de voorgeschiedenis van hun adoptiekind. En bijna tegelijk kwam een artikel uit dat laat zien dat juist open communicatie gedragsproblemen kan voorkomen …..
Kennisflits 2020:3
Informele netwerken: belangrijk voor pleegouders!
Pleegouders met weinig steun uit hun eigen netwerk liepen een significant hoger risico op breakdown of stoppen met pleegzorg. Lees verder
Kennisflits 2020:2 Slaap!
Review verschillende artikelen
Adoptieouders worden vooraf al gewaarschuwd dat hun kinderen last kunnen hebben van slaapproblemen. Maar slaapproblemen bij jonge kinderen blijken heel algemeen te zijn, wel meer dan een kwart heeft er last van. Nieuwe onderzoeken geven weer nieuw inzicht in slaapproblemen bij pas aangekomen adoptiekinderen. Lees verder
Next to research as a hobby I sculpture. The sculpture from which my logo is derived is a representation of foster and adoptive parents being a 'safe base' for the children in their care - a concept from the attachment theory.