Kennis

Nieuwe alinea

Nieuwe alinea

Alle kennis rondom pleegzorg en adoptie op één plaats

Ieder jaar komen honderden wetenschappelijke artikelen uit over pleegzorg en adoptie. Sinds 2007 check ik de wetenschappelijke databases en selecteer de artikelen die het meest interessant zijn voor het veld. Van de belangrijkste artikelen, die inzichten onderbouwen of die nieuwe inzichten leveren, maak ik een Kennisflits of een korte samenvatting. De meest recente kennisflitsen vindt u hieronder. Meer informatie, gebaseerd op artikelen en boeken die ik sinds 2007 toelichtte, is gerangschikt op onderwerp

Overzicht wetenschappelijke publicaties ten aanzien van afstand en adoptie 2009 tot juli 2022

Overview of peer-reviewed scientific publications regarding relinquishment and adoption 2009 to July 2022 (in Dutch)


In opdracht van het Ministerie van Justitie en Veiligheid maakte ik in 2022 voor het nieuw op te richten expertise centrum voor geadopteerden INEA een overzicht van de internationale wetenschappelijke literatuur over afstand en adoptie. De bedoeling van deze studie was om zicht te krijgen op de thema's binnen afstand en adoptie waarover veel kennis aanwezig was en thema's waarover weinig gepubliceerd is. Hiernaast werd gekeken wat nieuwe thema's in wetenschappelijk onderzoek waren en waarover we kennis missen.

Hiervoor werden de de 2216 artikelen uit database gecodeerd op de belangrijkste onderwerpen die in de artikelen besproken werden. Dit leverde 12 hoofdthema's en 90 subthema's op en hoeveel publicaties daarover verschenen zijn. De overzichten en conclusies 

De database wordt nog steeds ieder kwartaal geupdate - met een licentie is toegang tot de updates mogelijk.


De publicatie


Kennisflitsen 2024 tot 2019

Kennisflits 2024:2 Vaste relaties, lastiger voor geadopteerden?

In meerdere studies is onderzocht of interlandelijk geadopteerden meer moeite hebben om een partner te vinden, maar er worden steeds verschillende resultaten gevonden. Wat kan een rol spelen? Hun uiterlijk? Hun adoptiegeschiedenis? Discriminatie? Hjern en collega’s probeerden met een grootschalige studie antwoorden te vinden.

Kennisflits 2024:1 De stem van het kind – vanuit het Mondiale Zuiden

Rechten van het kind, gehoord worden, opvang in je eigen netwerk, in je eigen land, identiteit - allemaal zaken waar geadopteerden en pleegkinderen in Nederland best wel een mening over hebben. Maar hoe denken hun lotgenoten in het Mondiale Zuiden daar eigenlijk over? In dit onderzoek van Wilke en collega’s deelden zij hun visie en aanbevelingen voor jeugdzorg

Kennisflits 2023:3 Illegale adopties binnen China

Om interlandelijke adoptie uit een land te begrijpen helpt het om de culturele achtergronden rond afstand en adoptie in dat herkomstland te kennen. Zo vonden binnen de Chinese cultuur van oudsher zowel legale als illegale adopties plaats. Een Chinese website om missende personen op te sporen geeft meer inzicht in wat er gebeurde.

Kennisflits 2023:2 Als er wanpraktijken waren rond je adoptie - ervaringen van geadopteerden

Wanneer je ontdekt hebt dat er wanpraktijken hebben plaatsgevonden rond je adoptie, wat doet dat met je en wat heb je nodig? Dit waren vragen die een onafhankelijk expert panel voor de Vlaamse regering vroeg aan 64 interlandelijk geadopteerden die wanpraktijken hadden ondergaan.

Het ging in dit onderzoek niet om feitelijkheden, of ervaringen die voor iedereen gelden, maar om het kunnen begrijpen wat wanpraktijken concreet voor geadopteerden kunnen betekenen.

Kennisflits 2023:1 'Discriminatie doet ertoe!'

Uit onderzoek blijkt dat mensen die last hebben van discriminatie minder goed in hun vel zitten en minder tevreden zijn met hun leven. Dus het is niet niks. Vaak wordt gediscrimineerd op basis van etniciteit (oorspronkelijke bevolkingsgroep) en ras, maar ook omdat je geadopteerd of pleegkind bent. 

Kennisflits 2022:4 Communicatie rond roots, dilemma’s boven tafel

Er is al veel bekend over het belang van open adoptiecommunicatie binnen adoptiegezinnen. Maar steeds vaker is er contact met de oorspronkelijke familie. Ook daarbij heeft adoptiecommunicatie invloed op het welzijn van zowel de geadopteerden, de geboorteouders als de adoptieouders. Dit artikel over gezinscommunicatie verkent thema’s die hierbij relevant kunnen zijn.

Kennisflits 2022:3 Adoptie als trauma?

De vraag ‘Is adoptie per definitie een trauma?’ is gecompliceerder dan hij lijkt. Adoptie hangt meestal samen met afgestaan worden en ontberingen in kindertehuizen. Deze negatieve ervaringen kunnen traumatisch zijn en ze zijn een bewezen risico voor de ontwikkeling van kinderen. Anderzijds kan adoptie in een liefdevol gezin tot indrukwekkend herstel leiden. Maar ook tot trauma? Daarnaar gingen Brodzinsky, Gunnar en Palacios op zoek.

Kennisflits 2022:2 Internet als ‘Safe Space’

Tegenwoordig hebben geadopteerden meer mogelijkheden om te zoeken naar hun biologische familie, onder andere via sociale media. Maar: het vinden van je biologische familie is één stap, daarna is het contact met hen onderhouden een volgende uitdaging.

Kennisflits 2022:1: ‘Taewon Cho’ of ‘Jason Reynolds’: Naamsverandering bij interlandelijk geadopteerden

Je naam is belangrijk. Het is een deel van je identiteit en geeft je verbondenheid met je familie weer. In dit artikel zijn geadopteerden aan het woord die hun westerse naam weer terug veranderden in hun oorspronkelijke Zuid-Koreaanse naam.

Kennisflits 2021:4 Opvang van kinderen in een gezin in eigen land!

Een overzicht van adoptie en pleegzorg in negen Aziatische landen.

Dat is wat het subsidiariteitsbeginsel bij adoptie inhoudt: primair opvang van kinderen in eigen land. Interlandelijke adoptie alleen als een laatste redmiddel. Volgens de VN Richtlijnen voor Alternatieve Zorg moeten de kinderen ook nog in een gezin opgenomen worden, zo min mogelijk in een tehuis. Maar: in verschillende Aziatische landen kan dat een probleem zijn.

Kennisflits 2021:3 The International Conference on Adoption Research ICAR7

In juli vond het grote 2-jaarlijkse adoptie-onderzoek congres ICAR plaats. Dit jaar 4 dagen online met 169 presentaties en ruim 300 deelnemers uit 30 landen. Het leverde nieuwe inzichten en indrukwekkende overzichten.

In dit congres zag je een duidelijke verschuiving in onderwerpen: omdat geadopteerden ouder worden, is er ook meer onderzoek naar hoe geadopteerd zijn later in het leven doorwerkt.

Lees verder

Kennisflits 2021:2 Zorg voor nazorg

EurAdopt is een samenwerkingsverband tussen Europese adoptieorganisaties. Deze organisaties proberen hoge ethische standaarden aan te houden, informatie uit te wisselen en soms ook samen te werken aan gezamenlijke problemen. Zo’n gezamenlijk probleem is adoptienazorg bij zoeken naar herkomst. Deze nazorg wordt echter steeds moeilijker, bleek uit een inventarisatie die ik voor EurAdopt deed bij 24 EurAdopt adoptieorganisaties in 11 landen.

Lees verder


Kennisflits 2021:1 Hechting, wat kunnen we er (niet) mee?

Het gebruik van hechtingstheorie om relaties tussen ouders en kinderen te beschrijven is populair. Ook in rechtszaken over uithuisplaatsingen van kinderen of toewijzen van voogdij bij scheiding. Maar kan dat wel? In een consensus artikel beschrijven zeventig hechting-gespecialiseerde wetenschappers waar hechtingsonderzoek voor kan worden gebruikt en waarvoor niet. Wat kan je nou in de praktijk met al deze prachtige kennis?

Lees verder

Kennisflits 2020:5 Kennisflits 2020:5 Commerciële DNA-databanken 

Het internet geeft geadopteerden steeds meer mogelijkheden om zelf op zoek te gaan naar hun genetische achtergrond. Naar verwachting zullen commerciële DNA-banken daar een steeds grotere rol in spelen, want zoeken via deze databanken is niet duur, het is snel en je hebt er zelf controle over. Maar er kleven ook risico's aan. 

Lees verder

Kennisflits 2020:4 ‘Je moet het toen zo zwaar gehad hebben…’

Skandrani, S., et al. (2019). "The Impact of Children's Pre-Adoptive Traumatic Experiences on Parents." Frontiers in Psychiatry 10.

Alegret, I. A., et al. (2020). "Influence of Communicative Openness on the Psychological Adjustment of Internationally Adopted Adolescents." Journal of Research on Adolescence 30: 226-237.

Een opmerkelijk onderzoek liet zien hoe moeilijk het voor adoptieouders kan zijn te praten over trauma’s in de voorgeschiedenis van hun adoptiekind. En bijna tegelijk kwam een artikel uit dat laat zien dat juist open communicatie gedragsproblemen kan voorkomen …..

Lees verder

Kennisflits 2020:3

Informele netwerken: belangrijk voor pleegouders!

Vanderfaeillie, J., Gypen, L. West, D, van Holen, F. (2020). Support needs and satisfaction of Flemish foster parents in long-term foster care: Associated characteristics of foster children, foster parents and foster placements. Children and Youth Services Review 113:104990

Pleegouders met weinig steun uit hun eigen netwerk liepen een significant hoger risico op breakdown of stoppen met pleegzorg. Lees verder


Kennisflits 2020:2 Slaap!

Review verschillende artikelen

Adoptieouders worden vooraf al gewaarschuwd dat hun kinderen last kunnen hebben van slaapproblemen. Maar slaapproblemen bij jonge kinderen blijken heel algemeen te zijn, wel meer dan een kwart heeft er last van. Nieuwe onderzoeken geven weer nieuw inzicht in slaapproblemen bij pas aangekomen adoptiekinderen.  Lees verder


Kennisflits 2020:1 De waarde van adoptie als kinderbeschermingsmaatregel
Een groep toonaangevende adoptie experts schreven samen een artikel waarbij zij het fenomeen adoptie beoordelen, met als basis de rechten en het welzijn van kinderen. Zij presenteren een ethisch en wetenschappelijk onderbouwd kader voor beleid en praktijk. Lees verder
Kennisflits 2019:6 In de strijd tegen instabiliteit in pleegzorg 
Stabiliteit – het binnen één pleeggezin kunnen opgroeien – is voor pleegkinderen misschien wel de belangrijkste voorwaarde voor een kans op een goed leven later. Daarom is een meta-analyse, die vanuit de recente wetenschappelijke literatuur kijkt wat de meeste invloed heeft op deze stabiliteit, zo belangrijk. Lees verder
Kennisflits 2019:5 Wanneer samen plaatsen niet het beste is
Hoewel samen plaatsen broertjes en zusjes in pleegzorg en adoptie meestal positief is, ontdekte Julie Selwyn dat slechte relaties tussen broers en zussen een belangrijke rol speelden bij bijna 80% van families in crisis of na breakdown. En professionals herkenden het niet...  Lees verder

Kennisflits 2019:4 Meeste volwassen geadopteerden tevreden met hun leven
Interlandelijke adoptie roept zowel positieve als negatieve reacties op en de discussie dringt door tot ver in het beleid. Afstand en adoptie zijn zware ingrepen in het leven van mensen. Vanuit de media overheerst vaak een negatieve berichtgeving over adoptie. Maar weerspiegelt dit beeld hoe de meeste van de 40.000 interlandelijk geadopteerden denken over hun adoptie? Om hierover duidelijkheid te krijgen, werd in 2016 een vragenlijstonderzoek uitgevoerd naar de tevredenheid van een grote, gevarieerde groep interlandelijk geadopteerden in Nederland. Doordat zowel adoptieorganisaties, adoptieouders als organisaties voor geadopteerden meewerkten, kon een gevarieerde groep geadopteerden gehoord worden: geadopteerden die kritisch zijn ten opzichte van adoptie, geadopteerden die er positief tegenover staan en geadopteerden die meestal niet in de media komen. Over de uitkomsten van dit onderzoek is nu een wetenschappelijk artikel gepubliceerd in het tijdschrift ‘Adoption and Fostering’.Lees verder
Kennisflits 2019:3 Niet adoptie als oorzaak van jeugdcriminaliteit 
Uit analyses van CBS-cijfers over jeugdcriminaliteit bleek de kans voor interlandelijk geadopteerde jongeren om met de politie in aanraking te komen iets hoger dan voor niet-geadopteerde jongeren. Het risico bleek echter sterk af te hangen van de regio van herkomst van de geadopteerde. Lees verder

Kennisflits 2019:2 Verborgen slachtoffers: Geweld in netwerkpleegzorg
Netwerkpleegzorg - formele of informele zorg voor kinderen binnen de familie of vriendenkring van de familie - heeft in veel landen voorkeur omdat netwerkpleegkinderen hiermee een natuurlijkere band met hun familie houden. Maar hierbij kunnen ook de problemen, die leidden tot de uithuisplaatsing, blijven bestaan. Onderzoek liet bij netwerkpleegzorg een hoger risico op mishandeling of misbruik door de ouders zien. 
Netwerkpleegouders tolereren de problemen langer dan andere pleegouders en onder-rapporteren de problemen. Er is vaak een conflict tussen veiligheid van het pleegkind enerzijds en het behouden van de familierelatie met de biologische ouder anderzijds. Dit geldt zeker voor pleeg-grootouders die schipperen tussen belangen van hun kinderen en kleinkinderen. Lees verder
Kennisflits 2019:1 Nieuwsgierig naar je Achtergrond?


Dat alle geadopteerden geïnteresseerd zouden zijn in hun achtergrond en op zoek willen naar hun geboorte ouders is al lang achterhaald. Niet iedere geadopteerde wil meer weten. Anderzijds kunnen ook geadopteerden die contact hebben met hun geboorte familie nog steeds behoefte hebben aan verdere informatie. Lees verder

Oudere kennisflitsen zijn ook te vinden op onderwerp

Kennis op onderwerp




Share by: