Geboortemoeders krijgen vaak weer opnieuw kinderenEen artikel uit Australië laat zien dat afstandsmoeders in het algemeen opnieuw kinderen kregen. Bij een inventarisatie van afstandsmoeders die steungroepen bezochten, bleek 40-60 % opnieuw kinderen te hebben gehad; bij een inventarisatie via een organisatie die zoektochten organiseert bleek dat 87% nog minimaal een kind had gehad. Bij de vrouwen die geen kinderen meer hadden gehad lag de oorzaak hiervan meestal in onvruchtbaarheid, of in de omstandigheden (geen partner). Slechts een enkeling had bewust gekozen voor verdere kinderloosheid.
Andrews I. 2010. Secondary Infertility and Birth Mothers. Psychoanalytic Inquiry: A Topical Journal for Mental Health Professionals, 1940-9133, v 30, no 1.
Geboortefamilies ondersteunen
Het ondersteunen van de geboortefamilie van geadopteerde kinderen in Engeland is voor maatschappelijk werkers een nieuw gebied en deze publicatie is de eerste studie die dit systematisch in kaart brengt. De gegevens van dit onderzoek zijn afkomstig van 8 organisaties die steun verlenen aan geboortefamilies en 73 geboortefamilieleden met recente ervaring ten aanzien van het verlies van een kind aan adoptie. De publicatie laat zien welk effect steun kan hebben op het psychologisch welzijn van de geboortefamilie en hoe de familie de adoptie een plaats kan geven in haar leven, kan accepteren en steunen.
Helping Birth Families. By Elsbeth Neil, Jeanette Cossar, Paula Lorgelly and Julie Young
Stress bij zwangere vrouwen leidt tot gedragsproblemen kinderen
Onderstaande promotie kan gerelateerd worden aan de stress die kan optreden bij afstandsmoeders:
Op 4 juni 2010 promoveerde Anouk de Bruin bij de Universiteit van Tilburg op een onderzoek naar het effect van emotionele klachten (zoals angst of depressie) bij zwangere vrouwen op het gedrag van hun kinderen. Veel is bekend over de schadelijke gevolgen van roken en alcohol tijdens de zwangerschap, maar De Bruijn stelt dat er pas recent meer aandacht is gekomen voor de effecten van stress. Ze deed haar onderzoek onder meer dan vierhonderd zwangere vrouwen en ze vergeleek een groep mèt en zónder klachten. Jongens van de moeders die vooral in het eerste trimester van de zwangerschap emotionele klachten hadden, bleken meer angstig en teruggetrokken gedrag te laten zien. Bij meisjes kwamen gedragsproblemen naar voren als de moeders in het derde trimester emotionele klachten hadden gerapporteerd.
Na de zwangerschap bleek het voor de meisjes belangrijk te zijn dat hun moeders in de omgang tijdens spel, duidelijk structuur gaven en weinig geïrriteerd en vijandig gedrag lieten zien. De vader-kind interactie werd ook bekeken en er werden aanwijzingen gevonden dat vaders met name voor de jongens een beschermende buffer kunnen vormen tegen de negatieve invloed van emotionele klachten van moeders op de kinderen. T.C.E. de Bruijn Tied to mommy’s womb? Prenatal maternal stress, postnatal parental interaction style and child development.
Aandacht voor geboortevaders
Zelden wordt aandacht besteed aan geboortevaders, maar in het laatste kwartaal van 2012 zijn zelfs 3 artikelen over hun rechten en mogelijkheden gepubliceerd in de wetenschappelijke literatuur. Ongetrouwde biologische vaders hebben vaak nauwelijks rechten wanneer de geboortemoeder uit de ouderlijke macht wordt ontzet. Sen 2012 en Watson & Cobb 2012 . Clifton 2012 laat zien dat de manier waarop de biologische vader omgaat met schaamte na een uit huis plaatsing van invloed is op het latere contact met zijn kinderen. Lees Sen, Watson & Cobb en Clifton