ADOC onderzoek

Vanuit het ADOC zijn meerdere onderzoeksprojecten uitgevoerd, waaronder het belangrijke Brugproject tussen wetenschap en praktijk. Dit project van prof. Femmie Juffer en prof. Rien van IJzendoorn heeft sterk bijgedragen aan de kennis die wereldwijd over adoptie bestaat.

Brugproject
Tussen 2003 en 2011 heeft het ADOC gewerkt aan het project "Brug tussen praktijk en wetenschap". In dit project werden wetenschappelijke onderzoeksgegevens gebundeld en omgezet in praktische, 'evidence based' adviezen voor het adoptiewerkveld. Hierbinnen werd ook de website van het ADOC ontwikkeld. 
Binnen dit project werden de volgende onderwerpen onderzocht:
  • Een inventarisatie en het uitvoeren van een meta-analyse* naar het probleemgedrag van en de hulpverlening aan adoptiekinderen.
  • Een onderzoek naar de intelligentie en cognitieve ontwikkeling van adoptiekinderen. Het gaat hierbij om een inventarisatie en het uitvoeren van een meta-analyse. 
  • Een inventarisatie van onderzoek met betrekking tot de gehechtheid van adoptiekinderen.
De belangrijkste publicaties uit het project
* Bij een meta-analytisch onderzoek worden afzonderlijke empirische studies verzameld over een specifiek onderwerp, in dit geval adoptie, en samengevoegd tot één grote dataset om een totaaleffect te berekenen. Zo’n totaaleffect kan bijvoorbeeld de inschatting zijn van de kans dat een kind, geadopteerd in het eerste levensjaar, in de basisschoolleeftijd gedrags- of leerproblemen zal laten zien. De inschatting is dan gebaseerd op duizenden geadopteerde kinderen die in de diverse adoptiestudies tot nu toe zijn betrokken. 

Het ADOC-onderzoek naar het welbevinden van Nederlands geadopteerden en hun adoptieouders
Een onderzoek naar hoe het gaat met de binnenlands geadopteerden en hun adoptieouders in Nederland en welke zaken zij in hun leven tegenkomen die mogelijk met de afstand en de adoptie te maken hebben.
Link onderzoeksrapport: M.C. Dekker, J.G. Vinke, G. ter Meulen en F. Juffer 2011. ‘Psychosociale uitkomsten van jongvolwassen binnenlands geadopteerden en hun adoptieouders’. Eindrapport ZonMw project 127000001. 
Binnen het ZonMw-onderzoek werd naast onderzoek naar Nederlands geadopteerden en hun adoptieouders ook onderzoek naar Nederlandse afstandsmoeders gedaan. Hierbij een samenvatting van het onderzoeksrapport P. Bos, F. Reysoo en A. Werdmuller 2011. ‘In één klap moeder, en ook weer niet’.  Onderzoek naar demografische en sociaal-economische kenmerken en motieven van vrouwen die tussen 1998-2007 in Nederland hun kind ter adoptie hebben afgestaan. 

Onderzoek dat door Gera ter Meulen is uitgevoerd binnen het ADOC, in samenwerking met Algemene en Gezinspedagogiek Leiden en prof. dr. Femmie Juffer, Hoogleraar Adoptiestudies.
  • Onderzoek naar Special Needs adopties: vergelijking van hoe het gaat met uit Taiwan geadopteerde kinderen met of zonder special needs en met hun adoptieouders.
  • Onderzoek naar tevredenheid van volwassen interlandelijk geadopteerden in Nederland.
  • Literatuuronderzoek voor Kennisnetwerk Pleegzorg over continuïteit in plaatsing bij pleegkinderen, 18+ pleegkinderen, begeleiding van pleegouders en matching.
  • Project 'Methodisch matchen, i.s.m. het Nederlands JeugdInstituut, het Gezinspiratieplein en vijf pleegzorgaanbieders. Hiervoor heeft het ADOC een literatuuronderzoek gedaan naar matching en stabiliteit. Belangrijke factoren uit dit onderzoek en uit praktijkonderzoek zijn voorgelegd aan experts in wetenschap en praktijk via een zg. Delphi methode. Na de ontwikkeling van 'Methodisch Matchen' heeft het ADOC i.s.m. Algemene en Gezinspedagogiek na 9 maanden de bruikbaarheid van de methodiek en de stabiliteit van de matches geëvalueerd.
Share by: