Onderzoeksactiviteiten

Onderzoeksprojecten
  • Overzicht wetenschappelijke publicaties afstand en adoptie voor INEA, het  Expertisecentrum voor Adoptie
  • Mockingbird Family Model
  • Tevredenheid volwassen geadopteerden
  • Special needs adopties
  • Tevredenheid pleegouders WSG
  • Adoptienazorg in 11 Europese landen
  • Minimum eisen aan adoptienazorg
  • Methodisch matchen

Overzicht wetenschappelijke publicaties afstand en adoptie voor INEA, het Expertisecentrum voor Adoptie

In 2022 heb ik in opdracht van het Ministerie van Justitie een overzicht gemaakt van de artikelen russen 2009 en juli 2022. Ik kon dit doen omdat ik de ADOC/KBtermeulen database van wetenschappelijke artikelen nog steeds bijhoudt met de meest up-to-date artikelen rond adoptie en pleegzorg. Alle artikelen werden gecodeerd op de belangrijkste onderwerpen van het artikel en vandaaruit konden we concluderen over welke onderwerpen het meest en minst gepubliceerd was, waar zoveel kennis over is dat we betrouwbare conclusies kunnen trekken en waarover kennis mist.

Het Mockingbird Familie model in Nederland

In 2020 hebben Simone Loonstra (OZJ), Jorien Kruijswijk Jansen (NVP), Edith van den Akker en ik verkend of het Mockingbird Family Model ook voor Nederland een geschikt model was. Ik heb hiervoor de wetenschappelijke verkenning gedaan: bestaande literatuur en evaluaties van het model in andere landen. Hieruit is mijn conclusie dat het een veelbelovend model is dat de moeite waard is om in Nederland uit te gaan rollen.

Binnen Mockingbird worden resultaten gemonitord, maar er zal ook een onafhankelijk onderzoek mee gaan lopen met de implementatie. Via Kinderpostzegels is een subsidieaanvraag gedaan bij de Nederlandse Postcode Loterij en deze is toegewezen. Mede hierdoor kon via Stichting Ondersteuning Pleeggezin ook in Nederland een Mockingbird organisatie worden opgericht en is eind 2022 de eerste Mockingbird constellatie gestart.


Een overzicht van wetenschappelijke kennis die relevant is voor het Mockingbird Family Model

Tevredenheid volwassen geadopteerden: Vragenlijst onderzoek onder 1155 volwassen interlandelijk geadopteerden in Nederland.
In vragenlijst vragen over:
  • Tevredenheid met hun leven
  • Tevredenheid met adoptie
  • Tevredenheid met afstand
  • Relatie met hun adoptiefamilie
  • Relatie met hun oorspronkelijke familie
  • Discriminatie en identiteit
  • Ervaringen met rootsreizen en contact met hun oorspronkelijke familie
  • Juistheid van adoptiedocumenten
Onderzoek Special Needs Adopties van kinderen uit Taiwan
Vragenlijst onderzoek uit 2012 naar medische special needs voor adoptieouders, geadopteerde kinderen vanaf 12 jaar en jong-volwassenen.
310 kinderen vanaf 4 jaar, geadopteerd uit Taiwan (twee tehuizen), de helft hiervan met medische special needs. Geadopteerd op jonge leeftijd, met correcte en uitgebreide medische informatie.
Vragen over aard Special needs, gedrag en competenties kinderen, beperkingen in leven en behoefte aan therapieën.
Effecten op opvoeding, op het leven van de adoptieouders en tevredenheid van de adoptieouders met de adoptie
Onderzoek tevredenheid pleegouders William Schrikker Pleegzorg
Voor een 2-jaarlijks vragenlijstonderzoek vanuit William Schrikker Pleegzorg hebben we in 2018 de vragenlijst aangepast op basis van informatie vanuit de wetenschap,in samenwerking met de directeur en de Pleegouderraad (POR). 
EurAdopt Post Adoption Services working group
Voor EurAdopt - een samenwerkingsverband tussen Europese adoptieorganisaties met hoge ethische standaarden - heb ik voor de werkgroep Post Adoption Services een inventarisatie gemaakt van nazorg in Europa: wetgeving, uitvoering, participanten. 
Op basis van wetenschap hebben we de minimale eisen van de Guide of Good Practice van de HCCH als onvoldoende beoordeeld en in een manifest minimum eisen voor adoptienazorg opgesteld. We hebben 'Good practices' geïnventariseerd bij EurAdopt leden. 
Resultaten zijn te vinden op de EurAdopt Website.

Methodisch matchen
Het handboek ‘Methodisch Matchen’ is vrij beschikbaar! 
Matchers en hun organisaties krijgen hiermee een hulpmiddel in handen voor het complexe matchingsproces, dat jeugdigen naar een bij hen passend pleeggezin of gezinshuis moet leiden. Niet eerder is in Nederland een algemeen, op wetenschap en praktijk gefundeerd handboek verschenen. Het biedt professionals een kader bij het maken van afwegingen voor een goede plaatsing van het kind. 

Methodisch matchen is een project waarin het Gezinspiratieplein, het Nederlands JeugdInstituut en ADOC samen met vijf aanbieders van pleegzorg en gezinshuiszorg een theoretisch en praktisch onderbouwde matchingsmethodiek hebben ontwikkeld. De methodiek is geïmplementeerd bij Ambiq, Intermezzo, Spirit, Kenter/OCK en Jarabee. Bij de implementatie heeft het ADOC onderzocht hoe de werkbaar de methodiek was en hoe tevreden matchers en pleeg- en gezinshuisouders ermee waren. Kennisbureau ter Meulen maakte het implementatie-onderzoek af.
Maart 2017 zijn de methodiek en het onderzoeksrapport gepresenteerd.

Share by: